Student aan het woord..

Mijn naam is Niels Palm, ik ben 16 jaar en kom uit Ede. Voor mijn opleiding Junior Accountmanager (JAM) moest ik op 7 november 2017 een dagje meelopen bij het bedrijf SPEYK gelegen in Veenendaal. In deze blog ga ik u meenemen in mijn doordeweekse dag op school, wat ik daar doe en welke tools ik gebruik.

Een dag in het leven van een student.

Stel je voor, het is een woensdag ochtend. Je komt met je slaperige hoofd net uit bed gestapt en kijkt naar je wekker. Sh*t! het is al 7.45! Je haast je naar school te komen om vervolgens aan de grootste uitdaging van allemaal te beginnen… studeren.
Ik begin mijn dag met het vak Burgerschap. Bij het vak Burgerschap worden dingen behandeld als politiek, geschiedenis, maatschappijleer etc. Je zit 2 seconden en hoort dat de cijfers op de ELO staan. Dat is de plek waar onze online opdrachten, mededelingen en roosters op staan. Om me vervolgens te realiseren dat er een email is gestuurd met alle cijfers daarin naar je schoolmail.

Werken in een project..

Nadat burgerschap is afgelopen loop ik met mijn klasgenoten richting de collegezaal waar we uitleg krijgen over het gedeelte van het project dat we vandaag moet maken en inleveren. Na een uurtje voorlichting gaan we terug naar het klaslokaal om in ons groepje verder te werken. De taakverdeling staat, we overleggen nog even over hoe en wat en als iedereen het snapt gaan we allemaal aan de slag. We hebben een leuke groep dus kunnen met elkaar geinen en elkaar helpen waar dat nodig is.

Onderwijs

Bellen met SPEYK..

Voor project moeten we vandaag een interne en externe analyse maken van ons verzorgingsgebied met behulp van het programma Statline en dit formuleren in een Word document. In de pauze pleeg ik nog even een belletje met Jessica Blijleven om voor mijn stage bij SPEYK alles te regelen en om een afspraak te maken.

Wat ik heb geleerd.

Nu ik deze dag stage bij SPEYK heb gehad is mij veel geleerd over digitalisering en dat alles dus ook veel makkelijker kan. Zo lieten ze mij zien dat zij met behulp van Office 365 sneller en slimmer onderling kunnen communiceren in plaats van de hele tijd documenten heen en weer te mailen. Je kunt ook eenvoudig samenwerken in documenten en presentaties (PowerPoint). En ik hoefde geen e-mail achteraf te sturen met mijn opdrachten; ik deel ze namelijk eenvoudig met één klik met in dit geval Jessica. Superhandig!

School in de toekomst.

Over hoe ik denk dat school in de toekomst gaat worden kunnen we lang en breed praten maar daar is in 150 jaar nog niet gek veel in veranderd. We hebben laptops en telefoons, we digitaliseren maar we zitten nog steeds in rijtjes achter elkaar met een docent die een verhaal verteld. Het wordt moderner maar tegelijk blijft het hangen in het jaar 1850. Nog steeds krijgen wij hetzelfde verhaal over wat wil je worden en een ‘’one size fits all’’ school regeling waar je een pakket kan kiezen en je dan maar iets moet gaan doen niet rekening houdend met de persoonlijke behoeftes van de student. School probeert vissen te laten klimmen in bomen en ze 10 kilometer te laten hardlopen. Hoe ik denk dat school gaat veranderen? Ik hoop dat we meer gaan doen met digitaliseren. Dat we meer online gaan samenwerken. Dat we meer gebruik gaan maken van de technieken die er zijn om ons makkelijker te laten werken.

ICT

Mijn mening

Maar hoe ik vind dat school moet veranderen is duidelijker. Later als je volwassen bent en op jezelf moet gaan wonen moet je dat leren door te vallen en op te staan. Op school beweren ze ons klaar te stomen voor de toekomst terwijl we in de toekomst geen idee hebben hoe en wat we moeten doen. Probeer jij maar eens zonder ervaring de belasting te regelen of een hypotheek afsluiten of een CV moet maken, een sollicitatiebrief opstellen of hoe je je kinderen later opvoed. Er zou een vak op school moeten komen dat dit soort dingen leert in plaats van nutteloze formules bij wiskunde of scheikunde. Want dit is nutteloos als je een totaal andere kant op wilt gaan. En zoals ik zei zou het onderwijs meer afgestemd en uitgerust moeten worden met de technieken van nu. Zodat alles meer aansluit met hoe ik privé omga met informatie verwerken (apps) en hierin schakel.

Zoek jij een stageplek bij een tof en dynamisch bedrijf? Stuur dan een mail naar marketing@speyk.nl en dan helpen wij jou graag verder.