Waarschuwing: Ransomware

Ook de Nederlandse politie waarschuwt internetgebruikers nu voor een nieuwe versie van de GandCrab-ransomware die bestanden versleutelt en losgeld eist voor het ontsleutelen. De ransomware verspreidt zich via e-mailbijlagen en besmette advertenties. Deze advertenties maken weer misbruik van bekende kwetsbaarheden in software waarvoor gebruikers de beschikbare beveiligingsupdate niet hebben geïnstalleerd.

De eerste versie van de ransomware werd in januari van dit jaar opgemerkt. In februari maakte Europol bekend dat GandCrab al meer dan 50.000 slachtoffers had gemaakt, waardoor het één van de meest agressieve ransomware-exemplaren van dit jaar was. Om slachtoffers te helpen ontwikkelde anti-virusbedrijf Bitdefender een decryptietool die de bestanden die door deze eerste versie waren versleuteld gratis kon ontsleutelen. Inmiddels is de vijfde versie van GandCrab gesignaleerd, waar deze decryptietool niet bij werkt.

"Op dit moment is er nog geen sleutel om de huidige GandCrab te ontsleutelen. Er zijn wel 'oude' sleutels bekend maar die werken niet op de huidige variant van deze ransomware", aldus de politie. 

Tips vanuit SPEYK

  • Download geen illegale software.
  • Vertrouw je een e-mail niet? Open geen links en check de afzender (domeinnaam)
  • Bel SPEYK bij twijfel, stuur e-mails niet door
  • Zorg voor een goede antivirus oplossing.
  • Zorg voor een goede backup-oplossing. Weet dat SPEYK een nieuwe cloud-to-cloud backupoplossing biedt.
  •  Mocht de computer toch besmet raken wordt aangeraden niet te betalen. "Betaal het gevraagde losgeld niet. Het is niet bekend of je, na betaling, wel toegang krijgt tot de gegijzelde bestanden. Misdaad mag niet lonen.

Ga het gesprek met SPEYK aan om aan de veiligheidseisen te voldoen, die vandaag de dag nodig zijn. Tijden veranderen en zo ook de methodes waarop je jouw bedrijf of school kunt wapenen tegen dergelijke aanvallen.

 

Bron: www.security.nl