Microsoft biedt gegarandeerde data-opslag buiten de VS

Microsoft biedt ons buiten de VS binnenkort de mogelijkheid zelf te kiezen in welk land ze hun informatie willen laten bewaren. De recente onthullingen over de werkwijze van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA hebben duidelijk gemaakt dat data op Amerikaanse bodem niet veilig zijn, aldus het bedrijf, en daarom wil het zijn klanten zelf laten beslissen onder welke wetgeving ze hun gegevens willen laten vallen.

Microsoft is, ondanks de unanieme kritiek die de grote techbedrijven hebben geuit op het afluisteren van hun dataverbindingen, de eerste die een dergelijke dienst aanbiedt.

Microsoft blijft een Amerikaans bedrijf. Het is natuurlijk niet gezegd dat de NSA of een andere spionagedienst geen datacentra in het buitenland afluistert, maar de gedachte is dat zoiets, mocht het aan het licht komen, een wel erg groot schandaal zou veroorzaken. De data zijn hoe dan ook niet veilig voor een door een Amerikaanse rechter uitgevaardigd bevel; wie daaraan wil ontkomen moet niet met een Amerikaans bedrijf in zee gaan