Malware ligt op de loer: hoe voorkom je een uitbraak?

Elke dag zijn er updates van anti-virussoftware, maar dit houdt malware niet tegen om zichzelf ook te ontwikkelen. De gevolgen voor jouw organisatie kunnen groot zijn, indien je hier zelf slachtoffer van wordt. Wees je bewust van de gevaren en speel hier op in. In dit blog geeft SPEYK jou de nieuwste informatie en tips om je tegen de streken van malware te behoeden. Meer over security oplossingen lees je in haar portfolio Enterprise Security.

 

Wat is malware?

Malware wordt gemaakt en gebruikt door criminelen om de toegang tot je apparaten en/of je bestanden te blokkeren. Criminelen gebruiken hiervoor software dat gebruik maakt van verschillende encryptie technieken. Er bestaan verschillende varianten malware, allen met hetzelfde doel, namelijk het gijzelen van je apparaten en/of bestanden zodat je 'losgeld' moet betalen om de blokkade te verhelpen.

virus

Verdachte e-mails

Een redelijk oude variant van malware zijn de slecht vertaalde e-mails in je inbox. Criminelen proberen jou wijs te maken dat je een e-mail van je bank hebt ontvangen, zodat je op een knop klikt die vervolgens malware op de betreffende computer installeert. Maar aan de tekst of aan het afzendadres te zien kun je er al snel achter komen dat die e-mail niet te vertrouwen is. Deze e-mails zijn nog steeds in de omgang, maar malware criminelen weten tegenwoordig wel beter.
Daarom focussen ze zich tegenwoordig meer op een specifieke doelgroep of zelfs persoon. Ze investeren meer tijd om levensechte facturen te ontwerpen die vervolgens naar die personen wordt verzonden.

 

Diagnose: malware

Soms kan een besmetting met malware heel duidelijk zijn vanwege rare pop-ups of een veranderende startpagina. Ook kan het gebeuren dat de toegang tot je computer of browser compleet is geblokkeerd met een melding dat je documenten zijn versleuteld en hoe je er weer bij kunt komen.
Het kan voorkomen dat malware zich subtiel bij jouw systeem binnendringt. Kleine veranderingen kunnen je erop wijzen dat je besmet bent. Zoals iconen van documenten die van kleur veranderen of een tragere internetverbinding dan je gewend bent.

virus

Hoe voorkom je een uitbraak van malware?

Reageer niet op de vragen die er in de e-mail worden gesteld en open geen links of bijlagen. Op deze manier kan het zijn dat je juist malware uitnodigt op jouw computer. Verwijder spam onmiddelijk zonder het te openen. Vermijd verdachte websites die illegaal gratis software aanbieden.
Een manier om je pc te laten helpen bij het detecteren van malware is om krachtige en up-to-date beveiligingssoftware te installeren. Antivirus as a Service is hier een voorbeeld van. Deze geeft meteen een melding wanneer er iets verdachts aan de hand is met je pc.

Heb je hulp nodig bij het verwijderen van malware of wil je weten of jouw omgeving en mensen goed zijn beschermd zijn tegen malware? Neem dan contact op met de supportdesk van SPEYK via 0318 - 743 333 optie 1, of per mail via support@speyk.nl.

Ben je op de hoogte van de Security Health Check van SPEYK? De ultieme manier om je gehele organisatie door te lichten op lekken. Denk hierbij ook op een bijdrage in de preventie van het lekken van persoonsgegevens en de grote gevolgen hiervan (Wet Bescherming Persoonsgegevens).

securityhealthcheck