Leraar Sam: “Help mij eenvoudig en slim werken”

Graag stel ik je voor aan Sam. Hij is een goede vriend van me en hij is een jonge docent in het basisonderwijs. Twee jaar geleden afgestudeerd en geeft nu les aan groep 7. Hij is redelijk into het nieuwe werken en leren.

Natuurlijk ziet Sam ook dat sommige collega’s enthousiast zijn over zijn nieuwe ideeën om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor leerlingen. Aan de andere kant ziet hij ook collega’s die het spannend vinden en soms een beetje eng. Hun ‘veilige’ en ‘bekende’ manier van lesgeven los te laten voor iets nieuws. Zij staan dan ook minder te springen om de voortvarende ideeën van Sam. Een uitdaging. Ik kom hier zo op terug. Maar eerst..

De dag van Sam. Dagelijks begint Sam zijn dag met een kop koffie en cracker met kaas. Zijn start om vol energie ‘zijn’ kinderen een leerzame dag te geven. Thuis logt hij onder zijn ontbijt in op Parnassys “Even kijken hoe de planning is voor de oudergesprekken.” Voor degenen die het niet kennen of gebruiken.  ParnasSys is het webbased leerlingvolgsysteem en leerlingadministratiesysteem in één. Afijn. Eenmaal op school aangekomen bekijkt hij snel het schoolbordportaal om vervolgens naar Malmberg bordsoftware te gaan. Voor zijn rekenlessen werkt hij namelijk graag visueel. Ook hier logt hij in. Wat was het wachtwoord ook alweer? Oja.. Vervolgens nog even naar zijn account op WikiWijs voor dat digitale leerboek waar hij Fedde, een leerling die voorop loopt in zijn ontwikkeling, mee kan helpen als hij eerder klaar is dan de rest. Inmiddels is het tien over 8. Nog 10 minuten voordat de klas volstroomt. Nog even snel zijn mail bekijken; Outlook openen. En ja, daar komen ze aan..

Eenvoudiger, sneller en slimmer. Er is al veel moois om leraren te ondersteunen in hun vak. Om de lesstof zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor leerlingen. De uitdaging die Sam ziet is al die informatie en middelen eenvoudig en snel beschikbaar te kunnen stellen. Hij was immers nu in het eerste uur van zijn dag veel tijd kwijt aan het switchen tussen programma’s en inloggen op diverse accounts (inlogproblemen nog daargelaten). En hij moet nog beginnen met lesgeven, waarin weer ondersteunend materiaal via het web betrokken wordt. Om half 4 beginnen zijn naschoolse werkzaamheden als het nakijken van de toetsen en alle middelen die hij hiervoor digitaal moet inzetten. “Het moet toch eenvoudiger, sneller en slimmer kunnen?” Denkt Sam. Help!

Het antwoord voor Sam. ICT is geen doel op zich, maar een middel om ambities waar te maken, om iedere lerende op het juiste moment en op de juiste plaats toegang te geven tot het juiste lesmateriaal. Om iedere leerkracht prettig te kunnen laten werken. Ons middel voor jou is DigiPlein365. Een complete online leer en werkplek. Dus ook voor de leerling en medewerkers op school. Eén overzichtelijk begin van je dag creëren. Dus Sam. In een notendop. Je logt in op je DigiPlein365. Een scherm met tegels verschijnt. Of het populaire woord: De tiles verschijnen. De tegels zijn overzichtelijk weergegeven. Bevatten jouw middelen. Dus één scherm met al jouw programma’s. Met één klik ben je in je Parnassys, Malmberg, WikiWijs, mail, agenda, je youtube kanaal en ga zo door. Hoe kan dat? Door de SSO functionaliteit. Sorry voor de ICT taal maar ik leg het uit. Single Sign On is het voluit en betekent één keer inloggen en al jouw informatie beschikbaar hebben. Best interessant of niet? En het werkt ook met de kracht van Office 365 van Microsoft.

Jouw actie. Ik heb Sam aangegeven de film te bekijken over DigiPlein365. Hij was dolenthousiast. En terugkomend op die uitdaging. Zijn uitdaging is om samen met hun ICT kennispartner SPEYK iedereen net zo enthousiast te maken over deze nieuwe manier van werken op zijn school. Op naar een nieuwe school! Op naar prettig werken en leren!