Een kijkje in de school van de toekomst

Dinsdag 27 november was de Inspiratiesessie 'De school van de toekomst'. En wat was het een inspirerende ochtend! Met een vol hoofd keerden de deelnemers terug naar hun school. De sprekers Olaf de Groot (OinO), Maarten de Boer (SPEYK) en Tony Krijnen (Microsoft) hebben ons een kijkje in de toekomst gegeven. 

Digitale Geletterdheid: heb jij het in je?

Olaf de Groot van OinO advies besprak in zijn pakkende en sterke presentatie het belang van Digitale Geletterdheid in het curriculum op scholen. Een presentatie met veel herkenbare issues die op bijna elke school terug te vinden zijn. Bijvoorbeeld de rol van ICT-basisvaardigheden, Mediawijsheid en Informatievaardigheden in de klas. Hoe ga je als docent om met leerlingen die qua technologie voorop lopen? En hoe leer je die leerlingen verstandig met technologie om te gaan? Meer weten hierover? Lees het handboek 'Digitale Geletterdheid' van Kennisnet. 


Download ook ons eboek 'Mediawijsheid' of 'Haal de wereld binnen op school, de worsteling met technologie' en leer meer over deze thema's.

 

Cloudadoptie: het "eigen maken" van een nieuwe werkwijze

Stel, je koopt een nieuwe auto. Dan heb je niet voldoende aan alleen de auto. Om de auto volledig te benutten en veilig op weg te gaan, heb je minimaal een uitleg nodig van alle functies in de auto, en je dient te denken aan ondersteuning wanneer je met pech langs de weg staat. Zo zit het ook met cloudadoptie. Maarten de Boer van SPEYK legde uit dat je er met een Office 365 licentie alleen, niet bent. Aangezien een traditionele werkwijze enorm verschilt met een cloud werkwijze, dien je mensen hierop voor te bereiden. Hij deelde de sleutels tot succes voor een optimale transitie.

Een aantal van deze sleutels is bijvoorbeeld het aanwijzen van ambassadeurs die betrokken zijn bij het project en de voorbeeldfunctie hebben op school. Een ander voorbeeld is het opzetten van een pakkende communicatie strategie om de juiste rollen, met de juiste boodschap op het juiste moment te informeren. Dit is zowel voor de livegang, tijdens de livegang en de periode erna. Een laatste voorbeeld is alles rondom kennis. Je dient kennis te hebben van bijvoorbeeld de tools uit Office 365 om er goed mee te kunnen werken. Door trainingen te bieden aan diverse rollen op school zorg je dat het kennisniveau omhoog gaat, alsmede de adoptie graad van Office 365 en daarmee de nieuwe werkwijze op school.

SPEYK heeft naast haar kennis van ICT, ook ruime ervaring in de begeleiding van scholen in een dergelijke transitie. Haar adoptie programma ondersteunt scholen op een heldere wijze binnen de thema's: Kennis & Vaardigheden en Communicatie & Support.

Inspirerend-balk

Internet of Things: slimme sensoren en data, data, data.

Tony Krijnen van Microsoft begon zijn presentatie met een afbeelding van een boerin die door het veld met gewassen loopt om de grond te controleren. Die boerin hoeft niet meer door het veld te lopen door het Internet of Things. Door sensoren in het veld te plaatsen kan ze eenvoudig alle data rond het veld zien en bijvoorbeeld de sproeiers op het veld aanpassen naar de plekken waar ze nodig zijn. Hiermee bespaart ze tijd en water. De handige sensoren die vandaag de dag beschikbaar zijn kunnen ook de gemiddelde schooldag verbeteren. Intelligent Kiosk van Microsoft biedt handige tools gebaseerd op IoT die bijzondere data binnenhaalt. Denk bijvoorbeeld aan een emotie-herkenner die je kan toepassen via jouw tablet op de klas. Je kunt demografische data analyseren maar ook emoties zoals blijdschap, angst..Je zou hier natuurlijk heel veel mee kunnen doen, het begint al met het peilen van de lessen op reacties vanuit de groep. Vanuit de emoties kan hier een oordeel over geveld worden.

De inspiratiesessie was een geslaagde ochtend, waarin een kijkje in de toekomst gegeven werd. Die toekomst laat niet op zich wachten en gaat als een sneltrein. Daag jezelf uit om mee te gaan met die flow. Dit hoef je niet alleen te doen. SPEYK kan je in dit gehele traject begeleiden. 

Over flow gesproken, binnenkort delen wij een nieuwe blog over Microsoft Flow. Houd hiervoor onze blogpagina of de Socials in de gaten.

Heb je zelf een thema waar je graag meer van wilt weten? Deel het op onze Blogidee pagina, de kans is groot dat wij een onderwerp voor je onderzoeken en uitwerken in blogvorm of artikel. Zo kan jij je blijven focussen op je schoolzaken!

Ik heb een Blogidee