Gemeentes en ziekenhuizen: Weg met XP!

De meeste gemeentes in de provincie Utrecht zijn actief bezig om voor april alle computers die op Window XP draaien te vervangen. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Utrecht.

Microsoft stopt per 1 april met de ondersteuning van Window XP. Dat betekent dat Microsoft nieuwe beveiligingslekken niet meer dicht en dat cybercriminelen daar misbruik van kunnen maken.

Onder meer de gemeenten Vianen, Houten en Zeist werken helemaal niet meer met Windows XP, een aantal andere gemeentes vervangt de computers die op XP draaien voor 1 april. Utrecht gaat pas na de zomer over op een ander systeem, zodat de overgang samenvalt met de verhuizing naar het nieuwe stadskantoor.

Ziekenhuizen
Het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen lijkt net op tijd te zijn in zijn migratie vanaf Windows XP. In ieder geval zijn de meest kritieke systemen voor 8 april over op Windows 7, zegt Wiebrand Hoeksma, het hoofd ICT bij het Friese hospitaal.

Advertentie

Webwereld kreeg via het meldpunt van XP een tip binnen over ziekenhuis De Tjongerschans waar Windows XP nog op belangrijke systemen zou draaien. Dat deed natuurlijk alle alarmbellen afgaan, omdat de veiligheid van Windows XP na 8 april niet is gegarandeerd nadat Microsoft stopt met de ondersteuning van het bejaarde besturingssysteem.

XP als onderliggende laag voor Citrix
Maar, zo blijkt uit navraag van Webwereld bij Wiebrand Hoeksma, het Hoofd ICT bij het ziekenhuis, er wordt aan gewerkt. "Op dit moment gebruiken wij nog Windows XP als onderliggende laag voor onze Citrix-omgeving. Wij zitten midden in de migratie naar Windows 7/Citrix XenApp 6.5 en verwachten hier een heel eind mee te komen voor 8 april."

Een deel van de organisatie is inmiddels over op de nieuwe omgeving. "We halen daar nog de probleempunten uit. Zodra die zijn opgelost verwachten we een snelle verdere uitrol." In ieder geval zouden de meest kritieke systemen al op Windows 7 draaien, ruim voor 8 april dus.