Cameratoezicht in foodsector: is jouw infrastructuur hier klaar voor?

Staatssecretaris Van Dam van Landbouw is in gesprek met de Nederlandse slachterijen over het vrijwillig invoeren van cameratoezicht. Aanleiding zijn de ernstige misstanden in een Belgisch slachthuis. De maatschappelijke druk is op dit moment sterk, zegt Van Dam. In Frankrijk gaat volgend jaar verplicht cameratoezicht in slachterijen in, ook na schandalen in de sector.

 

Hoe ga jij hiermee om?

Wanneer je kunt aangeven dat je met cameratoezicht werkt, is dit een mooi gegeven naar jouw afnemers toe. Je staat voor kwaliteit en staat open voor een extra oog om dit te bewaken. De maatschappelijke druk wordt namelijk steeds groter nu de discussie hieromtrent is losgebarsten. Wanneer je met cameratoezicht wilt gaan werken heb je een goede basis nodig om op te bouwen (infrastructuur). Stel jezelf een aantal vragen:

 • Toepassing?
  Wil je details opnemen dan zijn camera's met opname mogelijkheden in hoge resolutie een pré. IP-megapixelsystemen zijn dan de beste keuze. In de analoge cameratechniek heeft een livebeeld niet meer dan 0,4 megapixel en de opgenomen beelden doorgaans slechts 0,1 megapixel (CIF). Ip-camera's met 3,1 megapixels registreren de beelden zo'n dertig keer scherper.
 • Check je infrastructuur.
  Omdat de meeste bedrijven al een IP netwerk hebben, is een camerasysteem in de meeste gevallen eenvoudig te realiseren. Een bijkomend kostenverlagende factor is van IP camera's is de stroomvoorziening via Power-over-Ethernet.
 • Beeldzones/-snedes.
  Megapixelcamera's bieden als voordeel dat er dankzij de hoge resolutie minder camera's nodig zijn om de gewenste beeldzones te registreren, in vergelijking met lagere resolutie systemen. Met hemisferische lenzen zijn panorama of 360-graden opnames te maken. Als de beeld-vervorming daarvan al in de camera wordt gecorrigeerd, wordt het netwerk er niet door belast.
 • Bandbreedtebehoefte.
  Gecentraliseerde systemen hebben als nadeel dat voor het verzenden van alle beelden naar de server en opslag veel bandbreedte nodig is. Dat kan voor performanceproblemen in het netwerk zorgen en de camera's moeten quality of service ondersteunen om hun bandbreedte te krijgen. Een decentrale oplossing met opslag en verwerking in de camera's heeft die nadelen niet.
 • Remote toegang.
  Ip-videocamera's maken beveiliging of monitoring vanaf bijna elke locatie mogelijk. Ze zijn met een via Internet aangesloten computer, tablet of smartphone eenvoudig toegankelijk. De betere ip-camera's kunnen op afstand worden gedraaid en gekanteld, of men kan met de lens op details inzoomen. Sommige kunnen via het sip-protocol ook direct een alarmoproep initiëren.
 • Gegevensopslag. Bij analoge videobeveiligingssystemen worden de beeldopnames op een digitale videorecorder of een nas-/san-systeem opgeslagen. Dit geldt ook voor ip-videobeveiliging met camera's zonder interne opslag. Camera's met interne opslag verlagen de bandbreedtebehoefte flink en bieden bij veel toepassingen voldoende capaciteit voor de gewenste bewaartijd van beelden.
 • Uitbreidingsmogelijkheden. Bij uitbreiding van videobeveiligingssystemen met cctv-camera's moeten vaak nieuwe coaxkabels worden aangelegd. Ip-videocamera's hoeven daarentegen alleen maar op het al aanwezige netwerk worden aangesloten, terwijl die aansluiting tegelijkertijd de stroomtoevoer kan verzorgen. Dat biedt meer flexibiliteit om in te spelen op veranderende behoeften.
 • Beveiliging. Een veilige overdracht van beeldopnames van beveiligingscamera's is voor alle toepassingen belangrijk. Bij de betere ip-videocamera's worden die gecodeerd over het netwerk verzonden. Ook is het mogelijk om met gecodeerde certificaten aanvallen van hackers op de camera's te voorkomen. Daardoor zijn de opnames gegarandeerd niet door onbevoegden te manipuleren.
 • Toekomstbestendigheid. Als beveiligingssystemen in de toekomst uitgebreid moeten worden is het belangrijk om daar bij de aanschaf goed op te letten. Hoe flexibel kan dat? De betere ip-videocamera's zijn prima te integreren met andere systemen voor brand- of inbraakmelding, toegangscontrole en gebouwbeheer, de meeste analoge systemen bieden die integratiemogelijkheden niet.

Zoals je kunt lezen raken veel van de keuzes ICT. Zorg dat jouw netwerk aan alle vereisten voldoet. Laat je daarom informeren door specialisten, zoals die van SPEYK uit Veenendaal.

Laat je bijpraten onder een kop koffie.

De specialisten praten je graag bij over de mogelijkheden. Vanuit jouw doelen en processen zijn zij in staat jou een een gedegen advies te geven.

 

Bron: Computable, Henk Schotman.